Kuchnia jest jednym z pomieszczeń, którego urządzanie jest naprawdę wymagające. Nieprawdą jest to, że im większą kuchnią będziemy dysponować, tym jej zaaranżowanie będzie zdecydowanie łatwiejsze. Okazuje się, że te same błędy możemy popełnić niezależnie od wielkości kuchni. Na pewno zdecydowanie łatwiej byłoby urządzić kuchnię z pomocą projektanta wnętrz. Dzięki jego doświadczeniu oraz wiedzy, możliwe byłoby wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań.
Niestety nie każdy z nas ma możliwość skorzystania ze wsparcia fachowca. Dlatego przed zamówieniem mebli powinniśmy znać dokładne ich rozmieszczenie, wymiary, a także funkcjonalność. Jeżeli zależy nam na wygodzie w kuchni, to koniecznie należy zaplanować 5 najważniejszych stref. Dzięki temu gotowanie, zmywanie, a także przechowywanie żywności będzie o wiele łatwiejsze.
Do 5 podstawowych stref, jakie powinny znaleźć się w każdej kuchni, zaliczymy:
- Strefę gotowania - powinna ona znajdować się pomiędzy strefą przygotowania, a strefą zapasów. W tej strefie znajduje się przede wszystkim piekarnik, kuchenka, mikrofala, a także okap. Tutaj również możemy umieścić opiekacz, czy też toster. W strefie gotowania należy umieścić szafkę z patelniami, formami do pieczenia, naczyniami żarodopornymi, a także innymi akcesoriami.
- Strefę przygotowywania - jest to strefa, która powinna sąsiadować ze strefą gotowania, a także zmywania. To właśnie w tym miejscu będziemy przygotowywać potrawy, dlatego powinniśmy pamiętać koniecznie o wystarczająco dużym blacie. W przypadku tej strefy powinniśmy zaplanować miejsce do przechowywania desek, noży, różnego rodzaju misek, czy też urządzeń potrzebnych do pieczenia lub gotowania (miksery, blendery, wagi kuchenne). Jeżeli mamy dużą kuchnię, to strefę przygotowania możemy zaplanować na wyspie. Zobacz 10 pomysłów na urządzenie kuchni z wyspą.
- Strefę zmywania - najlepiej, aby strefa zmywania znajdowała się pomiędzy strefą przechowywania, a strefą przygotowania. Można się łatwo domyślić, że tutaj ustawimy zmywarkę, zamontujemy zlew i suszarkę do naczyń. W tej strefie również powinny znaleźć się kosze na odpady, jak i również miejsce do przechowywania płynu do mycia naczyń, tabletek do zmywarki, a także innych detergentów do sprzątania kuchni.
- Strefę przechowywania - jest to strefa, w której przechowujemy wszelkiego rodzaju naczynia i sztućce. Ale to także w tym miejscu warto wygospodarować przestrzeń na “kawiarnię domową”, czyli ustawienie ekspresu do kawy, czy też dzbanku do herbaty. Strefa przechowywania powinna znajdować się po sąsiedzku ze strefą zmywania oraz strefą zapasów.
- Strefę zapasów - ta strefa powinna być zlokalizowana pomiędzy strefą przechowywania, a gotowania. To właśnie w tym miejscu ustawimy lodówkę, zamrażarkę, a także zaaranżujemy domową spiżarnię. Oczywiście nie musi to być spiżarnia ze wszystkimi zapasami zimowymi, jednak na pewno warto zaplanować w niej produkty sypkie, konserwy, czy też pieczywo.